lunes, 19 de marzo de 2012

UN MAPA COMPLET DEL CEL EN INFRAROJOS


La NASA  presenta un atlas del cel preparat amb les dades del telescopi en òrbita “Wise”.
En ell es veuen 500 milions d’estrelles, galàxies i altres objectes celestes.
El Wise, amb una massa de 750 kg, es va posar en òrbita en desembre de 2009, a 525 km d’altura sobre la Terra. El seu telescopi  té 40 cm de diàmetre i estava refredat amb hidrogen, que va durar fins a octubre de 2010. Quant este refrigerant es va esgotar, la NASA va aprovar una missió “en calent”, és a dir, utilitzant el telescopi  però  sense sistema criogènic. Finalment es va apagar el 17 de febrer de 2011. El cost del Wise va ser de 300 milions de dòlars.
L’astronomia de l’ infraroig pot observar llocs ocults de l’Univers, perquè allí hi ha núvols de pols i gas que no deixen passar la llum visible i sí la infraroja que és captada per aquest  telescopi. Amb esta tècnica el Wise ha trobat unes estrelles molt fredes anomenades nanes Y que no brillen amb llum visible, que la NASA feia temps que buscava. També ha descobert un asteroide amb la mateixa òrbita que la Terra al voltant del Sol.
A partir d’ara, amb l’accés lliure a totes les dades, s’esperen fer nous estudis i avenços.
Noticia original:

Altres noticies relacionades:
Un asteroide de 50 metres passarà prop de la Terra l’any que ve
La llum de la Terra reflexada en la Lluna permet redescobrir la vida
Video:

2 comentarios:

 1. Un article molt interessant i que dóna que pensar. El fet que hi haja objectes ocults a l'espai és tan interessant com inquietant. Pot ser que algun "objecte ocult" estiga viatjant cap a la Terra i no el vejam?

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Cada vegada que llig una notícia sobre l'espai tinc la sensació de que en realitat sabem molt poc de l'Univers que ens envolta.
   És fascinant que cada dia descobrim objectes i fenómens fins ara desconeguts.
   Espere que aquestos "objectes ocults", en el cas de viatjar cap a nosaltres, siguen inofensius.

   Eliminar